Afrikaanse maskers

Een Afrikaans masker is een voorwerp uit Afrika die dansers daar vaak dragen. De maskers spelen een belangrijke rol in de cultuur van Afrika. De maskers zijn van groot belang als het gaat om de spirituele en functionele rol in het leven van de Afrikanen. Afrikaanse maskers zie je ook vaak terug in huizen. De maskers vormen bij de Afrikaanse stijlen een uniek woonaccessoire. Met een Afrikaanse masker als woonaccessoire breng je een stukje van Afrika naar je huis. Afrikaanse maskers worden meteen gelinkt met Afrika en zijn dus een perfecte woonaccessoire.

Materialen van de maskers

Vaak wordt er hout gebruikt voor de basis van de Afrikaanse maskers. Hout wordt hierbij gecombineerd met kleine onderdelen. Dit voor de decoratie van het masker. Je kan hierbij denken aan schelpjes, metaal, kraaltjes en spiegeltjes. De kralen en spiegeltjes werden vaak naar Afrika gebracht door inwoners van het westen. Het hout is vaak afkomstig van omgehakte bomen die al een tijdje zijn gedroogd. Ook kunnen de maskers worden gemaakt van vers hout.

Het hout wordt voor gebruik geschuurd met Afrikaanse bladeren. Deze bladeren zijn ruw en dienen hierdoor als een soort schuurpapier. Hierdoor krijgt het houdt een glad oppervlak. Het gladde oppervlak wordt als laatst nog bedekt met sap van Afrikaanse planten. Het sap wordt in het hout gewreven voor een mooie kleur. Ook zie je vaak dat het masker handmatig wordt beschilderd. Je hebt nog een manier om het masker een kleur te geven. Dit doen Afrikanen door het masker boven een rokend vuurtje te houden in een speciale ruimte. Het masker krijgt na een tijdje hangen een donkerbruine kleur.

 

De kunst op de maskers

De maskers hebben vaak verschillende patronen en kunstvormingen om het masker te versieren. De kunstenaars die de maskers ontwerpen zijn vrijwel altijd anoniem. Je ziet wel vaak een herkenning in het patroon van verschillende maskers. Elke kunstenaar heeft een eigen structuur op de maskers, deze is goed te herkennen. Het is een beroep waar je veel ervaring voor nodig hebt. Dit beroep in Afrika is altijd vrijwillig. Het is eerder een hobby dan een fulltimebaan. Afrikanen die maskers maken en beschilderen hebben hiernaast vaak nog vele andere bezigheden.