Afrikaanse kussen

Afrikaanse kussens staan bekend om de mooie en kleurrijke printen. Het zijn accessoires die je in elke stijl kunt toevoegen. In elke stijl geven ze een vrolijke en stijlvolle uitstraling. De meeste Afrikaanse kussens bevatten veel kleuren. Een kussen gemaakt van echte huid of echte vacht van een dier is ook echt iets Afrikaans. Dit is vaak de huid/vacht van een koe. Een saaie en eentonige huisstijl kan al snel een andere sfeer krijgen met Afrikaanse kussentjes.

Stoffen Afrikaanse kussens


Wat Afrikaanse kussens zo uniek maakt is de stof. De Afrikaanse kussens zijn vaak gemaakt van Afrikaanse Mud Cloth. Deze stof komt oorspronkelijk uit Mali en wordt met de hand gemaakt door inwoners van het land. Het stof bestaat uit handgeweven stroken kantoen, hiervan wordt een groot doek gemaakt. Dit grote doek wordt daarna met de hand beschilderd door middel van gefermenteerde leem. Deze gefermenteerde leem heeft wel een jaar in de aardewerkpotten gestaan, soms zelfs langer dan een jaar. De leem komt oorspronkelijk uit de oevers van de rivieren en vormt de kleurstof voor het patroon op het doek, uiteindelijk op het kussen.

Patronen en teksten op de kussens


De schilderingen en patronen op de Afrikaanse kussens zijn niet zomaar gedaan. De vormen en printen vertellen een soort verhaal en betekenen iets. Ze zuiden op voorwerpen uit het dagelijkse Afrikaanse leven of elementen uit de natuur. Ook vormen volgende printen op de kussens een bericht uit de historie. Hierbij is de print op de kussen een soort tekst. Deze tekst was bedoeld voor de eigen bevolking. Deze bevolking zouden de tekst volledig begrijpen. Vele teksten en symbolen zijn door buitenstaanders achterhaald. Toch zijn er nog altijd symbolen die nog geen betekenis hebben voor mensen buiten Afrika. Dit maakt een kussen extra speciaal. De Afrikaanse cultuur komt een beetje tot leven in de kussens.

Kussens met huiden en vachten

Kussens die wat minder bekend zijn maar die je toch kunt kopen zijn kussen gemaakt van dierenhuid en vacht. Je ziet ze misschien niet vaak, maar Afrikaanse kussens kunnen ook een dierenhuid of vacht bevatten. Vaak gaat het hier om koeienhuid, maar ook kussens met de vacht van een zebra en de springbok zijn verkrijgbaar. Van deze kussens heb je wel maar een beperkte hoeveelheid. Deze kussens zijn gemaakt van huiden die direct uit Zuid-Afrika worden gehaald, hierbij vindt geen tussenhandel plaats.